Apa acoperă mai mult de 70% din suprafața Pământului și este un constituent de bază al tuturor organismelor vii. În unele organisme, reprezintă 99% din masa lor, la oameni aproximativ 70%. Cu toate acestea, este un factor decisiv in producțiile agricole. Acesta este motivul pentru care irigarea devine o măsură de bază cu un impact cheie asupra rentabilității producției agricole.
Acest lucru a fost recunoscut și de clientul nostru, care din acest an cultivă roșii pentru market iar pentru a asigura condiții optime de creștere și dezvoltare, a ales sistemul Pipelife.
Cooperativa, lansată în 2013, lucrează activ la includerea în societate a persoanelor care au urmat un program de recuperare a dependenței . Cel puțin opt tineri care cultivă aproape cinci hectare de teren agricol lucrează tot timpul, dar cooperativa nu este doar oameni care au fost în comunitatea „Este deschis tuturor celor care doresc să se angajeze în agricultură și să învețe noi cunoștințe și abilități legate de producția agricolă”, ne spune fermierul, dezvăluind că au o grădină mare și două sere în care cultivă legume, în principal castraveți, dovlecei, roșii. , ardei și vinete. Ei cultivă legume pentru consumul propriu și distribuie o parte din recoltă celor care au nevoie."De anul acesta cooperăm și cu un supermarket , pentru care cultivăm roșii pe o suprafață de un hectar. Am irigat recent această zonă, cu sistemul pe care l-am cumpărat de la Pipelife și suntem foarte mulțumiți" , subliniază cu mândrie acest membru al cooperativei.
Sistemul de irigare de pe suprafețele acestei cooperative este doar unul dintre sistemele companiei Pipelife care a fost instalată în această regiune, în care tot mai mulți producători agricoli optează pentru această măsură agrotehnică. În acest fel, este posibil să se obțină randamente sau profituri din zone de producție mai mici.
Irigarea este o măsură agrotehnică de bază
În ultimii ani, din cauza consecințelor evidente ale schimbărilor climatice, tot mai mulți fermieri au decis să folosească irigarea, în ciuda suprafețelor agricole mici și împrăștiate, pentru care s-a susținut în mod nejustificat de ani de zile că irigarea lor nu este profitabilă.
„Irigarea este una dintre măsurile agrotehnice de bază, care se aplică încă de la primele civilizații. Toate culturile sunt tolerante la lipsa apei, unele mai mult, altele mai puțin, dar pentru a-și realiza potențialul genetic este necesar să le asigurăm. suficientă apă”, subliniază fermierul.
Mai exact, dacă, de exemplu, potențialul unei roșii este să dea 8 kilograme pe tulpină, ea poate da 2 kilograme fără suficientă apă. Nu contează dacă dau 2 sau 8 kilograme pe tulpină sau 10-14 t/ha. Diferența este evidentă, iar interesul pentru sistemele de irigare este în creștere, deoarece oamenii văd că culturile irigate dau un rezultat semnificativ mai bun și mai stabil.
„Nu contează dacă primești 7 sau 13 tone de porumb. Se impune deci răspunsul la întrebarea dacă să irigați. Pentru a asigura un randament ridicat și stabil, terenul agricol trebuie irigat, fie că este vorba de legume, fructe sau culturi arabile”, subliniază el.
1. Creșterea Productivității Culturilor
2. Securitatea Alimentară
3. Utilizarea Eficientă a Resurselor
4. Îmbunătățirea Calității Solului
5. Beneficii Economice
6. Sustenabilitate și Conservare
Irigarea nu este doar o tehnică agricolă, ci o componentă esențială în asigurarea unei agriculturi eficiente și durabile. Pe măsură ce provocările climatice și demografice continuă să crească, importanța irigației devine și mai accentuată, necesitând investiții și politici corespunzătoare pentru a sprijini agricultorii și comunitățile în acest demers.